Belangrijk, zul je zeggen. Er moet immers brood op de plank komen. En zonder werk geen inkomen. Maar dat is wel simpel gedacht. Natuurlijk is werk belangrijk voor een inkomen en dus voor je onderhoud. Maar het is veel meer dan dat.

Het soort werk maakt niet eens zoveel uit. Voor elk werk gelden voor een groot deel dezelfde voordelen en meerwaarde naast het inkomen. En dan ga ik er even vanuit dat je niet wordt gepest op je werk, en dat je geen werk hoeft te doen dat heel vervelend is. Want dan vallen een aantal voordelen uiteraard weg.

Wat maakt werk dan zo belangrijk, naast het verdienen van geld? Hier zijn 10 extra voordelen van het hebben van werk:

1 – Je hebt een reden om je bed uit te komen. 

2 – Door te werken kom je onder de mensen. Je leert nieuwe mensen kennen. Je hebt contact met collega’s en misschien wel met klanten. Je maakt een babbeltje over het weer, deelt wat je het weekend hebt gedaan met elkaar. Je maakt onderdeel uit van een groep mensen; je hoort ergens bij. Eenzaamheid wordt daarmee direct bestreden.

3 – Je draagt bij aan de maatschappij. Jouw werk draagt bij, op wat voor een manier dan ook. Je maakt je nuttig. Je gevoel van eigenwaarde neemt toe als je van nut kan zijn en zinvol bezig bent.

4 – Je dag krijgt structuur. Dit sluit aan op het eerste punt. Als je werkt, zul je meer gaan plannen, om alle dingen die je wil doen gedaan te krijgen. Als je hele dagen niets hoeft, ligt uitstelgedrag op de loer. Immers wat je vandaag niet doet, kan ook morgen, want morgen staat toch niets op de planning. Met een baan is een deel van de tijd gevuld, en hele dagen rond lummelen is dus uitgesloten. (Er even vanuit gaande dat je niet rond lummelt op je werk…;-)) 

5 – Structuur met als gevolg een goed dagritme draagt bij aan een goede gezondheid. Misschien ga je op de fiets naar het werk of moet je regelmatig trap lopen. Factoren die ook kunnen bijdragen. Daarnaast zal het hebben van geld zorgen voor minder zorgen en meer ruimte om gezonde voeding aan te kunnen schaffen. Dit draagt natuurlijk allemaal bij aan een betere gezondheid. 

6 – Persoonlijke ontwikkeling en groei is mogelijk in werk. Door te werken ontwikkel je vaardigheden. Op veel werkplekken is er een mogelijkheid om door te groeien, je verder te ontwikkelen. Nieuwe vaardigheden leren, andere uitdagingen. Sowieso is werk onderhevig aan veranderingen, dus daar zal je mee moeten omgaan, wat je flexibiliteit bevordert en creativiteit stimuleert.  

7 – Werken is de norm. Het hebben van werk wordt van je verwacht. Als je niet werkt, voelt dat niet goed. Je kan je zelfs lui of schuldig voelen hierover. 

8 – Je geniet meer van je vrije tijd en vakanties als je werkt. 

9 – Werken geeft aanzien, sommige functies zelfs status. Als je je werk goed doet, krijg je waardering. Ook dit vergroot je gevoel van eigenwaarde en je zelfvertrouwen. Sowieso heeft een baan een belangrijke rol in de beeldvorming. Als we ons aan anderen voorstellen is vaak onze baan één van de eerste dingen die we melden.  Het niet kunnen melden van een baan veroorzaakt vaak schaamte en kan hinderen bij het contact met andere mensen. 

10 – En tenslotte toch het geld. Door te werken is geld vaak minder een probleem. Het geeft je de mogelijkheid ook buiten het werk leuke dingen te doen, zoals sporten, bij een vereniging gaan of uitgaan. Ook op die manier kan je weer meedoen in de maatschappij, hoor je er bij. Geld kan er voor zorgen dat je onafhankelijk en zelfstandig kan zijn. Zaken die ook je eigenwaarde weer vergroten.

 

Werken zorgt dus voor veel voordelen

Hoe vervelend is het dan als je langere tijd geen werk hebt? Je voelt je minder nuttig, valt buiten de boot, doet niet mee. Soms voelt het zelfs als falen, als alle mensen om je heen wel werk hebben. 

360graden Mens helpt mensen weer aan het werk te komen. 

Wij realiseren ons hoe belangrijk werk is en gunnen dit iedereen. Daarom bieden wij op verschillende manieren hulp, o.a. middels coaching en werkervaringsplekken. Dit om de stap naar betaald werk zo klein mogelijk te maken. Want betaald werk is wat wij iedereen gunnen en wat wij ook mogelijk achten. Want iedereen heeft een talent of kracht die inzetbaar is. Alleen is het even zoeken hoe en waar. Wij gaan graag die zoektocht met jou aan! Neem je contact met ons op?

 

Ben jij werkcoach of re-integratiebegeleider dan komen we graag met jou in contact om te kijken hoe wij samen mensen weer aan het werk kunnen helpen. 

 

mail@360gradenmens.nl | www.360gradenmens.nl | www.werkvaardig.360gradenmens.nl