De term authenticiteit komt steeds vaker voorbij. Maar wat is authenticiteit nu eigenlijk en waarom is dit zo belangrijk? Wil je ook weten wat authenticiteit is en wat het kan betekenen voor jou en je medewerkers? Wat de vele voordelen zijn van leven als een authentiek persoon? Lees dan even verder!

Wat is authenticiteit en waarom is dit belangrijk?

Authenticiteit is een term die je steeds vaker voorbij ziet komen. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Letterlijk betekent “authentiek” geloofwaardig, betrouwbaar of echt. Authenticiteit zou je dus kunnen vertalen als echtheid of geloofwaardigheid.

De term authenticiteit als eigenschap van een persoon wordt dus gezien als de echtheid of geloofwaardigheid van die persoon. Wanneer ben je echt? Als wat je laat zien ook echt is wie of hoe je bent. Je speelt geen rol. Je doet de dingen, omdat jij ze wil doen en niet omdat het van je wordt verwacht. Invloeden van buitenaf laten je niet van je pad afwijken. Je blijft bij jezelf en wordt daardoor automatisch ook geloofwaardiger.

Hoe leef je authentiek?

Gedeeltelijk is het een keuze om authentiek te zijn. Je kiest ervoor om te laten zien wie je bent en de weg te bewandelen die jij wil. Maar dat is natuurlijk niet het enige. Er zijn wel degelijk een aantal vereisten voordat je deze keuze kan maken.

Om authentiek te kunnen leven zul je moeten weten wie je bent en wat je wil. En je zult hiervoor moeten gaan staan, ongeacht wat anderen ervan vinden. Tevens de verantwoordelijkheid nemen voor de keuzes die je daarin maakt en daarin baas zijn in je eigen leven. Als je vervolgens de tevredenheid over je eigen keuzes uitstraalt naar anderen, kan je zo maar ineens een inspiratiebron worden voor anderen.

Authenticiteit vereist het luisteren naar je diepere wensen en verlangens en hier gehoor aan geven in de keuzes die je maakt en het levenspad dat je bewandeld. Je leven inrichten op een manier die bij jou past. En hier open en eerlijk over zijn naar jezelf en de mensen om je heen. Maar tevens in verbinding staan met de mensen om je heen.

Authenticiteit en verbinden met mensen, gaat dat samen?

Authenticiteit kan soms verward worden met egoïsme, maar dit zijn toch echt twee verschillende gedragingen. Bij egoïsme draait het meer om hebzucht en/of macht. Terwijl het bij authenticiteit gaat om kiezen wat voor jou goed voelt, en hierbij kan je best rekening houden met andere mensen. Immers ook je omgang met de mensen om je heen bepaalt hoe jij in het leven staat en welke keuzes je maakt en dus hoe authentiek je bent.

Authenticiteit is deels ook ontstaan door het leven in groepen. Als je met meerdere mensen samenleeft is het belangrijk om ook rekening met elkaar te houden en dus primaire impulsen soms te onderdrukken ten behoeve van de groep. ‘Pakken wat je pakken kan’ qua eten is goed voor het individu, maar niet voor de groep. Dan is samen delen beter. Op deze manier zijn er ongeschreven regels en waarden en normen ontstaan. De wilskracht om primaire impulsen te onderdrukken en te leven volgens de waarden en normen die jij belangrijk vindt, zijn een basis voor authenticiteit.

Om een authentiek persoon te zijn is wilskracht nodig, omdat je soms van de gebaande paden moet afwijken om te vinden wat bij jou past. Als jij je echter toont zoals je bent, zullen mensen ook weten wat ze aan je hebben en dat is uiteindelijk ook goed voor de groep. Elkaar kennen en vertrouwen maakt samenwerken een stuk makkelijker.

Waarom is authenticiteit belangrijk?

Het leven als een authentiek persoon biedt vele voordelen. Een paar zijn er al genoemd. Hier volgen de 10 belangrijkste voordelen:

  •  Leven vanuit je diepste gevoelens en verlangens zorgt voor een leven dat goed bij je past, waardoor je dus ook meer plezier zal beleven aan dat leven.
  • Authenticiteit kost je minder energie, want je hoeft geen rol te spelen. Je hoeft niet na te denken over hoe je je zou moeten gedragen. Je bent wie je bent en kan dus alle aandacht focussen op waar je mee bezig bent.
  • Openheid en eerlijkheid, eigenschappen die horen bij authentieke personen, bieden meer mogelijkheden bij het oplossen van problemen of het leren van fouten, dan wanneer men zich verschuilt achter excuses en vinger wijzen.
  • Je traint je moed en kracht door te kiezen waar jij voor staat.
  • Mensen zullen je meer waarderen, omdat je altijd open, eerlijk en oprecht bent en ze dus weten wat ze van je kunnen verwachten en wat ze aan je hebben.
  • Door te laten zien wie je bent, stel je je kwetsbaar op. Dit maakt dat mensen je aardiger gaan vinden. Om je kwetsbaar op te stellen zul je ook een beetje je angst moeten overwinnen.
  • Als je kiest voor je eigen behoeftes en verlangens, zul je ook ‘nee’ moeten leren zeggen tegen mensen. Je traint dus je assertiviteit.
  • Als je weet wat je wilt en hier ook de stappen voor zet, zal dat vaak ook resultaat opleveren. Je zal dus vaker bereiken wat je echt wil en dus succesvoller zijn.
  • Je zal duurzaam succesvol zijn, want je doet wat je wil. Bovendien weten mensen wat ze aan je hebben door je openheid en eerlijkheid, waarvoor je gewaardeerd zal worden. Je biedt ze geen loze beloftes, want je zegt ook ‘nee’ als het niet kan.
  • Je kan altijd en op elk moment besluiten om authentiek te zijn.

 

Hoe authentiek ben jij? En hoe is de authenticiteit van je medewerkers?

 

www.360gradenmens.nl